Vrijheid

door Rogier

Als ik dit schrijf, is de eerste woningsdag voorbij. Of er meer volgen, we zullen het zien. Eén ding is wel prettig aan die woningsdag. Ik hoef niet na te denken of het met een gewone of hoofdletter moet. Bij Koningsdag moet ik dat wel. Voor de zekerheid heb ik het nog even opgezocht, het moet met een hoofdletter. Totaal misplaatst, naar mijn mening. Koningsdag met een hoofdletter zou gereserveerd moeten zijn voor onze grote Koning. Dus ben ik het helemaal eens met het berichtje van Henri op de Joshua app: “Een ieder fijne koningsdag. Maar waar ik het meest naar uitzie is naar Koning Jezus, Maranatha Jezus kom spoedig!” Ook Henri maakt terecht onderscheid in het gebruik van een k en een K. Maar dat subtiele verschil was u vast al wel opgevallen.


Volgende week is het vijf mei, bevrijdingsdag. Dan vieren we dat “we” 75 jaar vrij zijn. Op 5 mei 1945 kwam de Canadese geallieerde generaal Charles Foulkes in Hotel De Wereld in Wageningen met de Duitse bezettende militairen de overgave van de Duitsers in Nederland overeen. Sinds die tijd heet 5 mei bevrijdingsdag. Maar op 4 mei accepteerde Montgomery de onvoorwaardelijke militaire overgave van groot-admiraal Hans-Georg von Friedeburg en van generaal Hans Kinzel voor alle Duitse strijdkrachten, onder andere in Nederland. Dus 5 mei bevrijdingsdag???
Overigens, Overijssel en met name Twente werd al eerder bevrijd. Als u RTV Oost een beetje gevolgd hebt de laatste tijd, zal u dat niet ontgaan zijn. Op 1 april 1945 werden Haaksbergen en Enschede al bevrijd.

Vrijheid, maar wat heb je eraan? Wat heb je eraan als het antisemitisme weer oplaait en men er nauwelijks wat aan doet? Wat heb je eraan, als je feiten benoemd en vervolgens als racist wordt bestempeld. Wat heb je eraan als je niet mag etnisch profileren omdat dat toevallig wel de beste risicobenadering is? Wat heb je eraan als je je mening niet zomaar kunt uiten? Wat heb je eraan als politici dag in dag uit beveiligd moeten worden? Wat heb je eraan als je in een democratie leeft waarin bepaalde partijen worden uitgesloten? Wat heb je eraan als er elke dag wel ergens een “liquidatie” of “een afrekening in het criminele circuit” zich voordoet? Wat heb je eraan als onschuldige mensen in elkaar geslagen en getrapt worden, soms al na een enkel woord? Wat heb je eraan als kinderen met messen of revolvers over straat lopen en anderen zo maar overhoopsteken of schieten?

Durft u uw mond nog open te doen als u ergens iets ziet dat niet door “uw beugel” kan? Of houdt u maar uw mond om erger te voorkomen? Wat vindt u ervan dat je ’s avonds niet meer veilig over straat kunt? In Haaksbergen valt de criminaliteit nog mee, maar ’s avonds of ’s nachts door de binnenstad in Enschede lopen?
Wat dat betreft doet het vieren van bevrijdingsdag me wel een beetje denken aan Oud en Nieuw. Nadat we eerst voor belachelijk veel geld het milieu verpest hebben, mens en dier hebben laten opschrikken door het lawaai dat op een oorlog lijkt, wensen we elkaar “een gelukkig nieuwjaar”. Maar je vuurwerktroep opruimen, ho maar. En de volgende dag gaan we gewoon weer verder elkaar het leven zuur te maken en elkaar de hersenpan, soms figuurlijk maar soms ook letterlijk, in te slaan. “Een moeilijke jeugd” is vaak het excuus, of men is verminderd of helemaal niet toerekeningsvatbaar, ammehoela.

Vrijheid heeft met respect te maken. Ik denk dat dat begint bij je opvoeding. Je hoeft het niet altijd met iedereen eens te zijn, maar die ander heeft wel het recht op een mening.
Dus 5 mei, ik heb er moeite mee En dat geldt ook voor 4 mei. Die dag doet me een beetje denken aan Goede Vrijdag. Het offer dat onze heer Jezus ook voor ons bracht. Maar ik vind dat veel concreter (en dus makkelijker) dan te denken aan al die mensen die hielpen ons land te bevrijden. Ik ken ze niet, Jezus ken ik wel.
En 5 mei, wat is bevrijding? Wat is bevrijdingsdag? Of waarschijnlijk nog veel belangrijker: wat is vrijheid?

Ik lees het u voor uit Johannes 8:
Jezus bevrijdt mensen
Jezus zei tegen de Joden die in hem geloofden: ‘Mijn boodschap moet in jullie hart zijn. Alleen dan zijn jullie echt mijn leerlingen. Dan zullen jullie de waarheid kennen, en daardoor zullen jullie bevrijd worden.’
Maar de Joden zeiden tegen hem: ‘Wij zijn nakomelingen van Abraham. Hoe kunt u zeggen dat we bevrijd zullen worden? Wij zijn nooit iemands slaaf geweest!’
Toen zei Jezus tegen hen: ‘Luister heel goed naar mijn woorden: Iedereen die verkeerde dingen doet, is een slaaf van de zonde. Zo iemand heeft geen plaats bij God. Maar de Zoon van God kan je bevrijden. En als je bevrijd bent, heb je voor altijd een plaats bij God.’ “
Dat is pas echte bevrijding en echte vrijheid. En dat mogen we volop vieren: elke dag Bevrijdingsdag. Met een hoofdletter.


Naschrift:
Om u niet op verkeerde gedachten te brengen: volgens de geleerden moeten koningsdag en bevrijdingsdag allebei met een hoofdletter…

Afdrukken

Contactgegevens

Harmoniegebouw
Uitterhoevestraat 7
7481 DH Haaksbergen
Email:  info@christengemeentejoshua.nl

Privacyverklaring

Het dagelijks woord

26 februari 2021

  • vrijdag 26 februari 2021 - Johannes 11:25-26
    Maar Jezus zei: ‘Ik ben de opstanding en het leven. Wie in mij gelooft zal leven, ook wanneer hij sterft, en ieder die leeft en in mij gelooft zal nooit sterven.’ -- Johannes 11:25-26