Code groen

door Rogier

Kent u die reclame nog van dat “stoplichtijsje”? Gezin zit in de auto, moet wachten voor het rode verkeerslicht; vader peutert verveeld in z’n neus, moeder schenkt iets in uit de thermosfles en de twee kinderen zitten op de achterbank een ijsje te eten. Opeens roept het jongetje “Hé, het is groen”, waarna vader meteen gas geeft. Een ongeluk is het gevolg, want dat groen sloeg op z’n ijsje en niet op het verkeerslicht.
Het was een reclame voor Fruit Joy-ijsjes van Motta en u kind het hier terugzien.
Echt even kijken, het is hilarisch! Ik heb net weer eventjes gekeken (de link werkt dus nog) en ik schoot weer, ook na zoveel keer, in de lach.

Groen is belangrijk in ons leven. Niet alleen omdat het gras van de buren altijd groener is, maar omdat het iets van “veilig” aanduidt.

Net zoals oranje en rood, samengevoegd in één verkeerslicht. Vaak wordt een verkeerslicht "stoplicht" genoemd. Niet iedereen vindt dit juist, omdat meerkleurige verkeerslichten ook andere signalen kunnen geven dan het gebod te stoppen. Toch is het volgens woordenboeken een correcte benaming voor een verkeerslicht.
De rode lampen bij bruggen en spoorwegovergangen zijn wel degelijk stoplichten: als deze lampen branden (al dan niet knipperend), is stoppen verplicht; andere signalen kunnen met deze lichten niet worden gegeven. De benaming "stoplicht" sluit beter aan bij "stopbord". "Stoplicht" is ook een helaas vaak gebruikt synoniem voor "remlicht", ten onrechte dus.
Formeel gezien klopt de naam “stoplicht” dus niet voor het klassieke verkeerslicht, want dat bestaat uit drie lichten en een groen licht betekent doorrijden en niet stoppen. Stel je voor, dat verkeerslichten alleen rood bevatten zouden, dat zou niet echt opschieten.
Overigens, wij hebben het altijd over “oranje”, maar in RVV 1990 wordt toch echt gesproken over “geel”.

Code geel/oranje of code rood
Tien jaar geleden had niemand het er over, maar tegenwoordig gaat er geen week voorbij of we komen die codes tegen: veiligheidswaarschuwingen.
Bij mist, bij harde wind, bij wateroverlast, bij hitte. Je kunt het zo gek niet bedenken. Maar het beperkt zich niet alleen tot weersverschijnselen. Ook Prorail doet mee in deze kleurenbrij en het kan dus ook al duiden op mogelijk vertraagd treinverkeer (blaadjes op de rails).
Op moment van schrijven (26-11-2019), deze week nog: code geel vanwege de mist in Twente en code rood vanwege de wateroverlast in de Provence.

Wat heel verwarrend is, dat allerlei instanties van dit soort waarschuwingen geven. En dat is niet altijd op elkaar afgestemd, en de mogelijke impact is ook heel verschillend. Sommigen hebben het over code geel, andere weer over code oranje.

En laten we eerlijk zijn, we schamperen wat af over al die waarschuwingen. Meestal blijken ze niet van toepassing te zijn, gaat de onweersbui over of valt het anderszins mee.

En ook heel bijzonder: code groen, hoor je daar wel eens van? Volgens mij kom ik dat nooit tegen. Wel lees ik af en toe dat code geel/oranje of code rood is ingetrokken. Maar impliceert dat “code groen”?

Toch hebben we in onze Nederlandse taal daar wel een uitdrukking voor: alle seinen staan op groen. Maar verder wordt code groen niet gebruikt.

Desondanks kennen wij wel degelijk code groen. Al wordt het niet zo benoemd. Ik citeer uit Johannes 11 (vers 25):
Jezus zei: ‘Ik ben het die de doden laat opstaan. Ik ben het die leven geeft. Iedereen die in mij gelooft, zal leven, ook als hij sterft.'

Ik vertaal dat met code groen voor wie gelooft in Jezus, die gestorven is voor onze zonden en de dood overwonnen heeft. Ook al is het code oranje/geel of code rood in je leven. Voor wie in Jezus gelooft, wordt het uiteindelijk code groen.
Eind goed, al goed!

Afdrukken

Contactgegevens

Harmoniegebouw
Uitterhoevestraat 7
7481 DH Haaksbergen
Email:  info@christengemeentejoshua.nl

Privacyverklaring

Het dagelijks woord

26 februari 2021

  • vrijdag 26 februari 2021 - Johannes 11:25-26
    Maar Jezus zei: ‘Ik ben de opstanding en het leven. Wie in mij gelooft zal leven, ook wanneer hij sterft, en ieder die leeft en in mij gelooft zal nooit sterven.’ -- Johannes 11:25-26